Čoraz viac slovenskej pôdy patrí cudzincom, OĽNO vyzýva ministra pôdohospodárstva aby zakročil

19.02.2013 Bratislava

Bratislava - Poslanec OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osôb Miroslav Kadúc otvorene adresuje niekoľko otázok ministrovi pôdohospodárstva o skupovaní slovenskej pôdy. „Nazdávam sa, že skutočne môže hroziť postupná strata kontroly občanov
Slovenskej republiky nad nie zanedbateľnou časťou svojho územia a práve jeho najcennejšej časti, poľnohospodárskej pôdy, ktorá by mala zabezpečiť zebestačnosť a riadne fungovanie štátu. Niektoré zdroje uvádzajú, že v súčasnosti je už v rukách cudzincov – fyzických osôb viac ako 15 tisíc hektárov pôdy,“ upozorňuje v interpelácií na ministra Jahnátka poslanec Kadúc.
Čoraz viac slovenskej pôdy sa podľa zverejnených informácií dostáva do rúk cudzincov, aj napriek moratóriu. Zákaz o predaji slovenskej pôdy fyzickým osobám zo zahraničia platí do roku 2014. No v skutočnosti sa naša pôda predáva do zahraničia aj fyzickým osobám prostredníctvom právnických osôb. Tie vystupujú ako spoločníci slovenských spoločností s ručením obmedzením a tak majú voľný prístup k nákupu.
Strana OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávisle osoby odmieta fakt, že čoraz viac slovenskej poľnohospodárskej pôdy patrí zahraničným majiteľom. Preto sa poslanec Kadúc pýta ministra Jahnátka vo svojej interpelácií tri základné otázky:
„Eviduje ministerstvo pôdohospodárstva rozlohu pôdy na území Slovenskej republiky, ktorú vlastnia alebo užívajú cudzinci? Ak nie, aké opatrenia plánuje ministerstvo prijať, aby sa tak stalo a občania Slovenska mali prehľad o tom, v koho rukách sa nachádza pôda na Slovensku?
Aké opatrenia mieni ministerstvo pôdohospodárstva prijať, aby sa neobchádzala platná legislatíva, najmä ustanovenia Devízového zákona, a dodržiavalo sa prechodné obdobie na nákup poľnohospodárskej a lesnej pôdy cudzincami?
Plánuje s ohľadom na končiace sa prechodné obdobie ministerstvo pôdohospodárstva prijať opatrenia na obmedzenie nákupu pôdy cudzincami, resp. obmedzenia, ktoré vlastníkom pôdy uložia povinnosť využívať poľnohospodársku pôdu na účely pôdohospodárstva s cieľom garantovať potravinovú sebestačnosť Slovenska v budúcnosti? Ak áno, akého charakteru budú tieto opatrenia?“
 

Vyberte región